proeverij4

Vrijdag 4 november, 20.00 uur, Barolo proeverij.
De wijn die bekend staat als de “ijzeren vuist in een fluwelen handschoen”, de “king of wines, wine of kings” en de wijn waar de “Barolo oorlog” over werd gevoerd. Ze kunnen tegelijkertijd de meest elegante én de krachtigste wijnen zijn. Maar het zijn ook de meest diverse wijnen, van subtiel en aromatisch tot vol en ruig. Heb je belangstelling? Laat een reactie achter. Ken je iemand die een Barolo/wijn liefhebber is? Stuur dit bericht door! Kosten: €35,- (ik breng alleen inkoopkosten in rekening), bij 8 deelnemers, inclusief knabbels. Kennis van wijn is niet noodzakelijk. De kwaliteit en variëteit zijn zodanig dat iedereen ze kan herkennen en waarderen. Dit zijn topwijnen.

Interesse? Stuur een email naar:

Beetje achtergrond:
De Barolo regio is onderverdeeld in 11 communes, waarvan we er 7 proeven. Dit zijn wijngaarden rondom dorpjes die elk een heel specifiek en herkenbaar eigen karakter hebben. Het geheel vormt een waaier van wijnen die aan de ene kant toegankelijk, elegant en aromatisch zijn, tot krachtig en vol aan t andere uiteinde. Het palet aan smaken is ongeëvenaard in complexiteit, intensiteit en schoonheid – bloemen, kruiden, rood fruit en “mineraliteit” (aarde, herfstbladeren en teer).

Ook de geschiedenis van de regio is kleurrijk en turbulent. Het vormde het epicentrum van het verzet van de partizanen tegen Mussolini en was 40 jaar later de plek waar een stammenstrijd over de commercialisering en de ziel van wijn werd gevoerd – de Barolo oorlog. De druif, Nebbiolo, ontleent zijn naam aan de mist (nebbia) die in de herfst de wijngaarden bedekt. Het is een onmogelijke druif – gevoelig voor ziektes, extra kwetsbaar doordat het vroeg ontknopt en laat rijpt, met enkel in Piemonte het ideale klimaat waarin het kan floreren. Het vereist meesterschap om er een topwijn van te maken en dat zijn de wijnen die we gaan proeven.

We drinken de wijn van 7 topproducenten:
- Borgogno, uit de commune La Morra
- Azelia, uit Castiglione Faletto
- Giovanni Rosso, uit Serralunga d’Alba
- Bruna Grimaldi, uit Barolo
- Fratelli Seghesio, uit Monforte d’Alba
- Sordo, uit de commune Verduno
- Marengo Mauro, uit Novello